fbpx

Tommi seikkailee Aurajoentiellä – Auran tiekirkko, Aura

Tommi seikkailee Aurajoentiellä – Auran tiekirkko, Aura

En ole kovastikaan kirkkoja kuluttavaa sorttia, joten tiekirkkoon poikkeaminen tuntui ensin hieman kaukaa haetulta ajatukselta, mutta kun aurinko koetteli lämmönkestävyyttäni, niin mieleen tuli kirkon viileys ja se ratkaisi asian.

Kurvaan siis kirkkoon, tarkemmin Auran kirkkoon.

Auran kirkko sijaitsee omassa rauhassaan Aurajoentien varrella vanhassa Prunkkalan kylässä.
Samalla paikalla on ollut perimätiedon mukaan kirkkorakennus jo 1500-luvulla ja nykyinen kirkko on järjestyksessä kolmas (rakennettu 1804).

Kirkko ei ole suureellinen, kuten Turun tuomiokirkko, vaan päinvastoin pelkistetyn vaalea sisältä ja vain vähimmäismäärä kirkollisiin toimituksiin tarkoitettua esineistöä esillä.
Ehkäpä juuri siksi se tekee niin suuren vaikutuksen; suuri vaalea tila, joka jo itsessään luo harmonisen rauhaisan tunnun.


Koska kirkossa ei ole ketään muita, sain olla yksin oman itseni kanssa. Vaikka rakastan moottoripyöräilyä, niin siinä pitää silti olla alati valppaana. Täällä sai istua hiljaisuudessa ja vain olla, ilman kännykkää tai muuta hälinää.

Ensin se tuntui oudolta, mutta hetken kuluttua ihan luonnolliselta. Nykymaailma ei useinkaan tarjoa pysähtymisen mahdollisuutta, joten taidan suositella tätä kokemusta muillekin.

Levollisen tunnelmat juuret ovat syvällä historiassa, onhan Prunkkalan kylä kuulunut Liedon seurankuntaan pitkälle historian hämäriin. Oman kirkon he saivat siis jo 1500-luvulla. 1900-luku toi muutoksen tuulet ja 1917 jolloin syntyi sekä Auran seurakunta, että Auran kunta (Lietoon ja Pöytyälle kuuluneista kunnista yhdistämällä).
2000-luku taasen näki vuonna 2021 Auran seurakunnan liittymisen jälleen osaksi Liedon seurakuntaa.

Jos siis koet, että on liian kuuma, liian kylmä, liian märkä, tai vain haluat hetken rauhaa kaikesta muusta, on tämä oiva paikka poiketa.

Ja jos poikkeamisen jälkeen tuntuu, että kahvihammasta kolottaa tai jopa taidesilmää kutittaa, niin tien toisella puolella on Prunkkalan poikettava – kesäkahvila & näyttelytila.

Auran kirkko
https://www.liedonseurakunta.fi/kirkot-ja-tilat/kirkot/auran-kirkko

Prunkkalan poikettava
https://aurajoentie.fi/item/prunkkalan-poikettava/@aurajoentie #aurajoentie #MeidänMatkailutie #TieKansallismaisemaan #TommiSeikkaileeAurajoentiellä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *