
Aurajoen tarinareitit kutsuvat seikkailemaan, tutkimaan ja nautiskelemaan kansallismaisemaan. Turusta Oripäähän Aurajoen länsirantaa kulkevan Aurajoentien pituus on noin 70 kilometriä. Jo keskiajalta tunnettu kulkureitti on koko matkaltaan kansallismaisemaa ja valtakunnallisesti arvokasta rakennettua kulttuuriympäristöä. Jokivarren matkailutien varrella on kymmeniä kiinnostavia maisema-, kulttuuri- ja luontokohteita sekä monipuolisia palveluita.
Valitse sinua kiinnostava tarinareitti ja lähde matkalle maamme tunnetuimman joen luo. Aurajoen tarinareitit sisältävät myös audiotiedostoja. Niiden avulla pääset tutustumaan syvällisemmin Aurajoen jokivarren historiaan, luontoon ja tapahtumiin.

Piispoja ja linnanherroja
Sivistyksen ja kristinuskon kerrotaan levinneen maahamme Varsinais-Suomesta ja Turun suunnasta. Autokiertomatka vie sinut linnojen ja kirkkojen reitille. Aurajoen suulla sijaitsevan Turun linnan lisäksi jokivarren reitti esittelee keskiaikaisia kivikirkkoja, hieman nuorempia puukirkkoja sekä muita kiinnostavia historia- ja kulttuurikohteita.

Koskien ja myllyjen virtaa
Kansallismaiseman läpi kiemurteleva Aurajoki on tunnettu koskistaan ja jokivarteen rakennetuista myllyistä, sahoista sekä tehtaista. Aurajoella on yksitoista isompaa koskea, joista alin on Turun Halistenkoski. Jyrkin pudotus ja pisin koski löytyy Nautelankoskelta Liedosta. Myllyjen kukoistuskautta oli 1800-luku, jolloin mylly löytyi lähes jokaisesta Aurajoen ja sivujoen koskesta. 1900-luvulla höyrymyllyt alkoivat syrjäyttää vesimyllyjä ja 1960-luvulle tultaessa myllytoiminta loppui Aurajoella.

Herkkujen virta
Aura-nimellä on vuosisatojen kuluessa myyty niin olutta, juustoa, hunajaa kuin sinappiakin. Myös Valion ikonisen sinihomejuuston syntytarina vie 90 vuoden taakse jokivarteen, Liedon Vilkkimäen meijeriin. Herkkujen virtaa -tarinareitillä tutustut tämän päivän herkkuihin ja menneiden aikojen tuotteisiin. Aurajoen matkailutien reitillä on kahviloita, ravintoloita sekä tila- ja tuottajamyyntipaikkoja.

Jokiluonnon helmiä
Aurajokilaakson kansallismaisema on edelleen tärkeä osa maamme vilja-aittaa. Joen ympärille aukeavien laajojen peltoaukeiden ja metsäisten selänteiden lisäksi reitin kulkijalle on tarjolla monipuolista jokiluontoa luontopolkuineen, taukopaikkoineen ja näkötorneineen. Aurajoen mielenkiintoisiin luontokohteisiin voi tutustua myös patikoiden, pyörällä tai vaikka meloen ja suppaillen.