fbpx

Turistinformation

Beställ en professionell turistguide för din utflykt. Med hjälp av guiden kan du se, höra och uppleva mer. Auktoriserade turistguider står till din tjänst, vänligen kontakta oss!

Kontaktuppgifter:

Loimaan seudun Matkailuoppaat (Aura, Oripää, Pöytyä): https://www.lsmoppaat.fi/oppaat/

Taina Jaakkola 040-8258 080 (Oripää, Pöytyä)

Lieto-oppaat ry (Lieto): www.lieto-oppaat.fi

Eliisa Lehti 0400-528 593 (Lieto) & Ensi Kulta 044-4848147 (Lieto, Aura, Pöytyä, Oripää)

Mer information om kommunal turistinformation finns på den lägre hemsidan.


info@aurajoentie.fi

Anna-Mari Alkio
Kehittämisjohtaja
Auran kunta

Aurajoki turistvägen

En ny turistväg etablerades i Finland för första gången på ett decennium, och det är inte vad
vilken väg som helst. Aurajoentie går hela 70 kilometer från Åbo till Oripää i vårt nationallandskap i Aurajokilaakso. Aurajoentie har en egen logotyp.


Aurajoentie är en historisk Varkaantie som går längs Aurajokis västra strand. Aurajoentie är ett nationellt landskap och en nationellt värdefull byggd kulturmiljö (RKY) med dussintals intressanta landskaps- och kulturplatser och serviceföretag. Få helsingforsare vet var Lieto, Aura, Pöytyä eller Oripää ligger – men alla vet var Aurajoki ligger. Turistvägen ökar medvetenheten om delregionen, utkristalliserar sin attraktionskraft och skapar ett nationellt känt varumärke för både turister och invånare och entreprenörer. Turistvägen är främst en turistprodukt.


Lieto turistinformation

Läs mer om Lietos turistinformation www.visitlieto.fi


Aura turistinformation

Du kan höra mer om Auras turistinformation i Auraamo, Turuntie 1, 21380 Aura. Där hittar du också kartor, broschyrer, stand-up board hyra och information för turister.


Pöytyä turistinformation

Du kan höra mer om Pöytyäs turistinformation i Riihipuoti, strax utanför Aurajoki turistvägen. Addressen är Turuntie 596, 21870 Riihikoski. Öppet vardagar 9.30 -17.30, lör 9-15 och sön 11-14. Vindskåpet serverar 9-21 varje dag.

Oripää turistinformation

Läsa mer om Oripääs turistinformation i Oripää bibliotek, Rasinkuja 2, 32500 Oripää. Telefonnummer: 0400 215 582, e-post: kirjasto(a)oripaa.fi, Öppet: Måndagar klokkan 12.30-19,30, Tisdagarna klokkan 11-17, Torsdagarna klokkan 12.30-18.30, Fredagarna klokkan 11-17, inför helgdagarna klokkan 10-15.

HISTORISKA AURAJOENTIE

Aurajoentie är den historiska vägen från Åbo och Sydvästra Finland till Satakunta i regionen Sydvästra Finland i Finland. Det är en av de nationellt betydelsefulla kulturmiljöerna i Finland enligt Antiqu immigrationsstyrelsens definition 2009. År 2021 godkändes vägen som Aurajoentie som turistväg.

TIEN LUMO

”Aura River Landscape Road – Aurajoki har många ansikten: landskapet i floddalen har tagit form under århundraden, till och med årtusenden, och byggt en helhet med alternerande förhistoria, mångsidig natur och ett band av landets äldsta bosättning och arbete. Inte undra på att Aurajokilaakso har utsetts till ett av Finlands nationallandskap.”Viri Teppo-Pärnä, TIEN LUMO – Aurajoen maisematie 2009.

UNIK FLODDAL

Aurajokilaakso är ett nationellt landskap och ett av Finlands äldsta kulturlandskap. Aurajoki härstammar från Oripäänkangas grusrygg och går till Oripää, Pöytyä, Aura, Lieto och Kaarina i 70 kilometer till Åbo och Skärgårdshavet. Floden börjar som en smal bäck och slingrar sig djupt in i lera samer genom fältöppningar och byar. De äldsta fälten har odlats sedan järnåldern, då vissa byar också har bebotts.