fbpx

Lammaslaidun Laukkaniityn sillan vieressä Aurassa

Osoite

Laukkaniityntie 35, Aura

GPS

60.587746499496, 22.532310767503

Osoite

Laukkaniityntie 35, Aura

GPS

60.587746499496, 22.532310767503

Aurajoen rannalla ihanat, ihmisrakkaat ahvenanmaanlampaat Laukkaniityn laitumella

Laukkaniityn ympäristössä voi päivittäin käydä ihastelemassa laiduntavia Suomenhevosia sekä lampaita joen varressa, jotka ovat osa Vähätalon tilaa Aurassa. Lampaita pääsee katsomaan milloin tahansa Laukkaniityntiellä Aurassa. Sillan ylityksen jälkeen heti vasemmalle pellon reunaa pitkin joen varteen, jossa näkyy eläinten suoja. Auton voi tarkkaavaisuutta noudattaen jättää tien viereen.

Lisätietoja Jenni Mäkilältä puh. 050-5565503

Laitumella laiduntavat saaristolampaat (eli ahvenanmaanlampaat eli affet), uuhet Matilda, Sigrid, Hilla, Armi, Irmeli, Regina, Kipinä ja Hekate. Lauman komeasarvinen pässi Jorma-Kalevi sekä pässinkaritsat Haades ja Hypnos odottelevat tallissa.

Affet ovat käytökseltään suomenlampaita uteliaampia ja vilkkaampia. Ne ovat taitavia kiipeilijöitä ja viihtyvät ihmisten seurassa.

Ahvenanmaanlammas tunnetaan jo Viikinkiajoilta, jolloin niiden villaa käytettiin purjelaivojen purjeissa. Karkea päällysvilla toimii sadetakkina ja varjelee lämmittävää alusvillaa. Säänkestonsa puolesta affet pärjäävätkin ulkona lähes ympäri vuoden.

Väritykseltään affet ovat usein vaihtelevan värisiä ja monilla on mustavalkoisia kuvioita päässään. Monet yksilöt syntyvät tummina, mutta vaalenevat ikävuosien myötä – alkuperäisen värin voi kuitenkin usein päätellä pään ja jalkojen värityksestä. Rakenteeltaan affet ovat suomenlampaita kevyempiä ja vuohimaisen ketteriä. Ne syövät mielellään luonnonlaitumilla kasvavia kasveja, kuten yrttejä, lehdeksiä ja niittykasveja.

Rotu on uhanalainen.

Lisää rodusta voit lukea Maatiainen ry:n kotisivuilta.

IHANAT UUHET RANNALLA

Matilda (s. 2015): lempinimi ”Matte”, (Hillan sisko).

Porukan johtaja, ääntelyn perusteella kuulee, kun hän on äänessä, sillä normaali ”bää” kuulostaa ennemminkin ”buuuuuu”.

Matildan tytär on Sigrid, joka on karitsoista pienin ja musta, kuten emänsäkin. Rauhallinen, mutta vielä hiukan sivustakatsoja.

Hilla (s.2015), (Matildan sisko)

Joukon rauhallisin ja ihmisrakkain. Tehnyt terapiatyötä mm. vanhustentaloissa vieraillen. Nauttii lenkkeilystä ja kulkee mielellään hihnassa. Reginan emä.

Regina on kaunis karitsa, joka syntyi helmikuun alussa.

Irmeli (s.2015), (Kipinän sisko)

Irmeli on porukan paras emä, joka on aina hoitanut vuonueensa suurella intensiteetillä. Hänellä on monesti ollut pässikaksoset, ja eräänä vuonna hän hoiti myös, joka ei ollut hänen omansa. Irmelillä on pienet sarvet, jotka välillä irtoavat.

Tänä vuonna Irmelille syntyi vain yksi karitsa, joka on uuhi. Irmerli on kaikkensa antanut tälle ihanuudelle, josta on tullut kaikkien lempilapsi… Armi, jota kutsutaan useammin nimellä Harmi.

Armi on lampaista se, joka tulee jokaisen syliin ja antaa pusuja. Pikkukaritsana hän kiipeili navetan seiniä pitkin, pihisteli taskuista tavaroita ja löytyi useammin karsinan ulko- kuin sisäpuolelta…

Kipinä (s.2015), vuohensarvellinen uuhi

Pidättäytyväinen uusia ihmisiä kohtaan, mutta tutustuttuaan hakeutuu rapsuteltavaksi. Kipinä pyöräytti tänä keväänä kolmoset ja hoiti kolmikon loistavasti. Hän on rohkea ja puolustaa hanakasti karitsoitaan.

Kipinän karitsa on uuhi Hekate, sekä vieroitetut pässikaritsat Haades ja Hypnos. Hekate syntyi huhtikuun lopulla ja on vielä hiukan arka, koska elää ns. emänsä alla

 

Muita kohteitamme:

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *